Penneweert Homeopathie & Voedingsadvies

 Rang is alleen rang ….

rang is alleen rang als er rang op staat

Of: is het wel écht volkoren?

Ken je de reclame slogan van het snoepje Rang nog? Als je hem kent, dan ben je in ieder geval ongeveer van mijn leeftijd. De slogan wil natuurlijk zeggen dat je alleen de echte Rang hebt als het er ook echt ook op staat. 

Voedingsfabrikanten nemen het echter een stuk minder nauw, want dikwijls klopt de inhoud niet met de tekst op de verpakking die ons moet verleiden tot kopen. Maar gelukkig is er een verplichte ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking. Als je die goed leest, zie je de ware aard van het product. 

Volkoren of niet?
We nemen als voorbeeld volkoren brood. Volkoren granen zijn belangrijk voor het stabiel houden van de suikerspiegel en voor het binnenkrijgen van voldoende vezels die onze darmbacteriën voeden. Volkoren meel is gemaakt van de hele graankorrel, dus inclusief het kaf, want dat is nu juist die broodnodige vezel.

Heel vaak hoor ik mensen zeggen dat ze volkoren brood eten, maar vaak blijkt het gewoon bruin brood te zijn, dus tarwemeel waarin niet de hele korrel verwerkt is. En echt waar, zelfs een meergranenbrood is lang niet altijd volkoren. 

Wanneer is een brood echt volkoren?
Nou, gewoon als het op het etiket staat toch? Ja, dat klopt, maar als er als eerste ‘tarwemeel’ vermeld staat en als tweede ‘volkoren tarwemeel’, dan is het geen volkoren brood. Het brood bestaat dan vaak uit zo’n 80% tarwemeel en 20% volkoren. En brood van tarwemeel kan wel bruin zijn, maar is eigenlijk gewoon wit brood. 

Met dit voorbeeld wil ik eigenlijk zeggen: lees goed de etiketten van alles wat je koopt. Het helpt je enorm om goede keuzes te maken. Het kost even tijd, maar na verloop van tijd weet je precies wat je in je boodschappenmand stopt.

Om je hierbij te helpen kun je mijn e-reader “Etiketten Lezen” hier downloaden. Ik weet zeker dat het je gaat helpen om betere keuzes te maken. Succes!

 

CONTACT

Blog

Penneweert Homeopathie

Deventerstraat 130T
7321 CD Apeldoorn

T. 06-30055783
E. info@penneweerthomeopathie.nl

Design by Not a Parrot
×