2016 – Gezondheid, Bewustzijn en Mededogen

Gezondheid, Bewustzijn en Mededogen

En hoe plantaardig eten hieraan kan bijdragen:

Mensen gaan plantaardig eten om verschillende redenen:

  • Gewichtsverlies
  • Meer energie
  • Vermijden hart- en vaatziekte
  • Minder afhankelijkheid van pillen etc.

En plantaardige voeding heeft nog veel meer voordelen:

1. Minder ontstekingen in je lichaam. Chronische ontsteking is gekoppeld aan de ontwikkeling van atherosclerose, hartaanvallen, beroertes, diabetes en auto-immuunziekten. Vlees en zuivel bevatten inflammatoire triggers zoals verzadigd vet en gifstoffendie vrijkomen uit bacteriën in dierlijk voedsel. Plantaardige voeding is van nature anti-inflammatoir, want het is rijk aan vezels, antioxidanten en andere fytonutriënten. Studies hebben aangetoond dat mensen die plantaardige voeding eten, drastisch het niveau van C-reactief proteïne (CRP), een indicatie van ontsteking in het lichaam, verlagen.

2. Je cholesterolgehalte daalt Verhoogd cholesterolgehalte in het bloed is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en beroertes. Verzadigd vet, voornamelijk in vlees, gevogelte, kaas en andere dierlijke producten, verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Studies tonen aan dat wanneer mensen uitsluitend plantaardige voeding eten, hun cholesterolgehalte normaliseert. In veel gevallen is het effect gelijk aan het effect van statinen. Van Soja is ook aangetoond dat het cholesterol kan verlagen.

3. Je microbioom (darmflora) herstelt. De triljoenen micro-organismen in ons lichaam zijn cruciaal voor onze algehele gezondheid: ze helpen ons voedsel te verteren, ze produceren essentiële voedingsstoffen, trainen ons immuunsysteem, zetten genen aan en uit, houden onze darmweefsel gezond, en beschermen tegen kanker. Studies hebben ook aangetoond dat ze een rol spelen in obesitas, diabetes, atherosclerose, auto-immuunziekten, inflammatoire darmziekten, en leverziekte. De vezels in plantaardige voeding bevorderen de groei van de “vriendelijke” bacteriën in onze darmen. Anderzijds kunnen diëten hoog in zuivelproducten, eieren en vlees, de groei van ziekteverwekkende bacteriën bevorderen. Deze bacteriën produceren stoffen die leiden tot cholesterol plaques in onze bloedvaten met het risico op een hartaanval en beroerte. Het duurt slechts een paar dagen voordat onze darmflora begint te veranderen – de voordelen van een plantaardig dieet beginnen dus meteen!

4. Invloed op de werking van je genen. Milieu- en leefstijlfactoren kunnen genen aan- en uitzetten. Zo kunnen de antioxidanten en andere voedingsstoffen uit plantaardig voedsel genexpressie veranderen en celreparatie optimaliseren. Er is zelfs bewezen dat een plantaardig dieet veroudering tegengaat doordat het ons DNA stabieler houdt.

5. Aanzienlijk minder kans op het krijgen van diabetes type II.  Dierlijke eiwitten, vooral rood en bewerkt vlees, verhogen het risico van type 2 diabetes. Dat is inmiddels ruimschoots aangetoond. (Health Professionals Follow-up Study en de Nurses Health Study). Hoe werkt dat? Dierlijk vet en dierlijk ijzer en nitraat uit conserveringsmiddelen in vlees beschadigen de alvleeskliercellen,  verergeren ontsteking, leiden tot gewichtstoename, en verminderen de werking van insuline. Plantaardige voeding, vooral de vezels uit volle granen, beschermt tegen diabetes type 2.

6. En eiwitten dan? De gemiddelde omnivoor krijgt 1,5 maal de optimale hoeveelheid eiwit, het meeste uit dierlijke bronnen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, maakt teveel eiwit ons niet sterker of slanker. Overmaat aan  eiwit wordt opgeslagen als vet of omgezet in afvalproducten. De langstlevende mensen op aarde, krijgen ongeveer 10% van hun calorieën uit eiwitten, in vergelijking met ons gemiddelde van 15-20%. Dierlijke eiwitten dragen in belangrijke mate bij aan gewichtstoename, hartziekte, diabetes, ontsteking en kanker. Het eiwit dat planten ons leveren beschermt ons voor chronische ziekten. Als je voldoet aan je dagelijkse calorie-inname met plantaardige voeding krijg je voldoende eiwitten binnen.

7. Leven op plantaardige voeding is ook goed voor het milieu, de aarde en dus ook voor mens en dier. Dierlijke landbouw is uiterst destructief voor de planeet. Het is de grootste bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen, en is een belangrijke oorzaak van het land- en watergebruik, ontbossing, dieren vernietiging, en het uitsterven van diersoorten. Er is bijvoorbeeld 2000 liter water nodig om slechts een pond vlees te produceren. De visstanden in oceanen dalen en volgens sommige schattingen zijn onze oceanen visloos in 2048. Kun je je dat voorstellen?

  • Minder honger in de wereld. Het merendeel van de gewassen in de wereld gaan richting het voeden van vee, niet het voeden van mensen.
  • Meer mededogen – Minder dierenleed. Dieren voor de voedselindustrie leiden een mechanisch en eenzijdig bestaan. Het eten van een plantaardig dieet brengt een leven met meer mededogen

 

Immers, gezondzijn gaat niet alleen over ons lichaam, maar ook over ons bewustzijn, over hoe onze keuzes van invloed zijn op onze planeet en op alle levende wezens met wie we onze mooie planeet delen.

Ben je bent geïnspireerd om ook meer, of geheel, plantaardig te eten?  Ik help je om stap voor stap over te gaan naar een gezonder eetpatroon waarbij je niet meer bezig hoeft te zijn met je gewicht. Een eetpatroon dat je helpt je gezonder en fitter te voelen. Er zijn nog een paar plekken voor de groep die in januari start, dus als je snel bent kun je nog meedoen. Meer weten?

Bron: Forks over knives

Maart/april detox maanden

Ondanks de nachtvorst laten de eerste tekenen van het voorjaar zich al zien. De narcissen komen

Waarom EPD3 werkt

Veel mensen die het EPD3 programma hebben gevolgd gaan bewuster eten na het ervaren van de

Corona weer in opmars

 Ik hoop dat je ook genoten hebt van de relatieve rust in de zomer wat betreft

Corona Spreekuur

Corona Spreekuur Het Coronavirus neemt epidemische vormen aan. Het veroorzaakt een zware griep die voor zwakkere

Is cholesterol gevaarlijk?

In de jaren 60/70 werd cholesterol voorgesteld als dikke vet klodders die een rioolbuis verstoppen. Deze