Maart/april detox maanden

Ondanks de nachtvorst laten de eerste tekenen van het voorjaar zich al zien. De narcissen komen al op, de zon wint aan kracht en de vogels beginnen om 5.30 uur al te kwetteren. Straks komen de paardenbloemen en boterbloemen. Allemaal gele bloemen want gele bloemen hebben een reinigende werking op de lever! De natuur begint dan aan de grote schoonmaak.

Daarom zijn maart /april ook geschikte maanden om een detox te doen voor ons lichaam. Want ook ons lijf heeft behoefte aan een grote schoonmaak  na een winter met minder beweging en wellicht teveel eten.
 
Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

1. Met EPD-3 stofwisselingsprogramma
Met het EPD3 kun je efficiënt detoxen met een kuurtje van 2 weken  en meteen wat extra gewicht kwijt raken en je stofwisseling resetten. Daarna kun je eventueel doorgaan met gewone voeding zoals hieronder beschreven en de detox nog even voortzetten. Mensen die het EPD-3 programma kennen, weten hoe snel het lichaam kan herstellen als je de juiste voorwaarden creëert. (zie ook de blog ‘Creëer de juiste voorwaarden…”. Ben je nog niet bekend met EPD3 en wil je dat eens proberen, neem dan even contact op.
 
2. Met een detox dieet van groenten en fruit
Als je je lichaam zo min mogelijk belast ontstaat er ruimte om achterstallig onderhoud te plegen. Dit bereik je al als je gedurende een week overwegend groente en fruit eet.  Dus geen vlees(waren) en geen zetmeelhoudende voeding zoals brood, aardappels, of pasta. ( Zie kader voor het dagmenu). Met groenten en fruit krijg je veel gezonde voedingsstoffen binnen en wordt je lichaam zo min mogelijk belast met afvalstoffen. Hierdoor kan het lichaam zich reinigen waardoor je je fitter gaat voelen. Mogelijk krijg je een lichte hoofdpijn omdat afvalstoffen in omloop komen, maar dat is na 2 à 3 dagen over. Daarom is het belangrijk om 2,5-3 liter water te drinken. In deze week drink je geen koffie, zwarte thee, alcohol of frisdranken , want deze dranken belasten het lichaam. Alleen water of detoxthee werken reinigend. Detoxthee bevat o.a. brandnetel, paardenbloemblad, mariadistel, berkenblad e.d.)

Bloedsuikerspiegel stabiliseren om op gewicht te blijven
Na een week reinigen voel je je al een stuk lichter en schoner. De volgende stap is de bloedsuikerspiegel stabiel te houden want anders loop je het risico dat je blijft verlangen naar zoete dingen en snelle koolhydraten. Je bereikt dat door een maand lang (en liefst voor altijd) de snelle koolhydraten uit het dieet te schrappen. Snelle koolhydraten zijn voedingsmiddelen die heel snel omgezet worden naar glucose waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Voorbeelden hiervan zijn o.a. wit brood, cornflakes, ontbijtkoek, koekjes, snoep, chips, pretzels etc. Door deze voeding stijgt en daalt de bloedsuikerspiegel snel en blijf je snaaizin houden naar snelle koolhydraten. Je kent dat vast wel; je wordt licht in het hoofd, voelt je een beetje trillerig of chagrijnig. Zodra je iets gegeten hebt gaat dat gevoel  over. Zo beland je in een vicieuze cirkel. Daarnaast blijft de insulinespiegel hoog door de sterk schommelende bloedsuikerspiegel. En laat insuline nou net vetverbranding verhinderen en vetopslag bevorderen?  Het gevolg is dat je aankomt, ook al let je op de calorieën.
 
Wat kun je dan wel eten?
Alle vezelrijke voeding zoals volkoren producten zonder suiker, en eiwitrijke voeding zoals vlees, vis, zuivel en ei, de meeste groente en fruitsoorten en vetten hebben een stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel. Belangrijk daarbij is om hongergevoel te voorkomen zodat je de verbranding op peil houdt. Neem daarom op tijd een gezond tussendoortje als vruchten, ongezouten noten of knabbelgroente, zo krijg je ook geen honger.

Veel succes,

Hester Penneweert
Menutips voor 1 week reinigen
 
Ontbijt
Begin met een beker warm water voor de stoelgang
Bakje vers fruit met een eetlepel lijnzaadolie met naturel yoghurt of kwark. De lijnzaadolie zorgt voor een goede stoelgang en gezonde vetzuren, de zuivel zorgt voor betere opname van de vetzuren.

Tussendoor: knabbelgroente als wortel, bleekselderij, komkommer
 
Lunch
 Salade van alle mogelijk groenten, bonen etc., maar ook fruit kun je toevoegen. Als dressing olijfolie met citroensap en kruiden, of een yoghurtdressing.

Tussendoor: gedroogde abrikozen of appeltjes, of vers fruit en/of een kopje bouillon.
 
Diner
Klein bakje rauwkost
Groentegerecht met eventueel klein kopje zilvervlies of basmati rijst
Groenten op smaak maken met verse of gedroogde kruiden, knoflook, olijfolie, citroensap, etc.
 
Algemeen
Veel water drinken, kruidenthee, eventueel bouillon.
Geen koffie, frisdranken of alcohol

Waarom EPD3 werkt

Veel mensen die het EPD3 programma hebben gevolgd gaan bewuster eten na het ervaren van de

Corona weer in opmars

 Ik hoop dat je ook genoten hebt van de relatieve rust in de zomer wat betreft

Corona Spreekuur

Corona Spreekuur Het Coronavirus neemt epidemische vormen aan. Het veroorzaakt een zware griep die voor zwakkere

Is cholesterol gevaarlijk?

In de jaren 60/70 werd cholesterol voorgesteld als dikke vet klodders die een rioolbuis verstoppen. Deze