Bewust leven, bewust eten

Wat heeft persoonlijke ontwikkeling met eten te maken? Dat vroeg ik mij af voor het schrijven van deze rubriek. Persoonlijke ontwikkeling komt in mijn beleving neer op het ontwikkelen van potentieel en daarmee vergroting van het gevoel van welzijn. Hahnemann maakt in paragraaf 9 van het Organon een prachtige verbinding tussen persoonlijke ontwikkeling en het lichaam als instrument hiervoor. Een gezonde levensstijl draagt in grote mate bij aan persoonlijke ontwikkeling door het gezond houden van lichaam èn geest.

Bewust kiezen

Voeding is één van de speerpunten van een gezonde levensstijl. Hierin kun je veel bewuste keuzes maken. Je kunt letten op hoe je eet, welk voedingspatroon bij jou past, waar je de boodschappen doet en hoe je het eten bereidt. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, kan het nog lastig zijn om jezelf eraan te houden. Want, zoals Brigitte Kaandorp grapt: ‘er zijn altijd dingen die je ongepland moet doen als je thuis komt van je werk: er is iets kwijt, er is een logistiek probleem, iets met een fiets, plus 1 bonus ding… bijvoorbeeld kattenkots opruimen”. Zie dan maar eens heel Zen met het koken aan de gang te gaan en Mindful te eten.

Bewust plannen

Als je (desondanks) een keuze gemaakt hebt, dan kan een goede planning helpen om je aan je keuze te houden. Daarom volgt hier een stappenplan.

1. Stem je inkopen af op je keuze! Logisch, want een vegetariër zal geen vlees en vis inslaan. Maar als je besluit om geen geraffineerde suikers meer te eten, dan wordt het al lastiger en moet je goed weten welke producten suikers bevatten. Dus lees de etiketten!

2. Heb altijd voldoende voorraad van veel gebruikte basis ingrediënten zoals rijst, pasta, smaakmakers en kruiden.

3. Maak een weekplanning met recepten die je die week wilt eten en houd rekening met hoeveel tijd je hebt per dag om eten te koken.

4. Maak eens gebruik van diepvriesgroenten als je weinig tijd hebt.

5. Wijk gerust af van een recept als je dat beter uitkomt en geef er je eigen draai aan.

6. Maak extra veel en vries het in, of neem het de volgende dag mee voor de lunch.

7. Maak een boodschappenlijst van alles wat je nodig hebt en haal in een keer alle boodschappen, zo grijp je nooit mis.

8. Bewaar de weekplanning, maak er een aantal nieuwe bij en rouleer deze.

En als je echt geen tijd hebt maak dan deze Snelle noedelsoep

Per persoon : ½ groentebouillonblokje

– 1 tl tomatenketchup 1 volle tl currypoeder 1 tl kokoscrème (santen) 1 cm verse gemberwortel (heel fijn geraspt of in dunne plakjes) 1 tl maïzena (aangemaakt met een scheutje koud water) 1 flinke hand diepvries soepgroentenmix

– eventueel: 4 gekookte ontdooide jumbogarnalen of witvis 1 handvol verse korianderblaadjes 1 partje citroen

– Doe de groenten en evt. garnalen met de kruiden en maïzena in een pan.

– Giet er 400 ml kokend water bij.

– Laat even koken tot de groenten gaar zijn.

– Haal van het vuur en voeg de noedels toe. Laat paar minuten wellen,

– Voeg peper en zout toe

– Maak het af met korianderblaadjes en een partje citroen.

Veel succes met plannen.

gepubliceerd in HM Magazine 2018

Maart/april detox maanden

Ondanks de nachtvorst laten de eerste tekenen van het voorjaar zich al zien. De narcissen komen

Waarom EPD3 werkt

Veel mensen die het EPD3 programma hebben gevolgd gaan bewuster eten na het ervaren van de

Corona weer in opmars

 Ik hoop dat je ook genoten hebt van de relatieve rust in de zomer wat betreft

Corona Spreekuur

Corona Spreekuur Het Coronavirus neemt epidemische vormen aan. Het veroorzaakt een zware griep die voor zwakkere