Blaasontsteking de baas

Tips wat jij kan doen aan een blaasontsteking.

In mijn praktijk kom ik het vaak tegen: vrouwen die geplaagd worden door steeds terugkerende blaasontstekingen. De ontsteking wordt regulier meestal behandeld met antibioticakuren. Niet zelden komt de ontsteking ondanks de antibiotica steeds terug. Ook het gevoel er steeds ‘tegenaan’ te zitten hoor ik heel vaak.

Hoe kom je aan een blaasontsteking?

De hoofdoorzaak is altijd bacteriën:

Bacteriën die via de plasbuis in de urinewegen komen vermenigvuldigen zich in de blaas.

 1. Meestal is er sprake van de E-Coli-bacterie uit de darm die zich vasthecht in de plasbuis en daar irritatie veroorzaakt.
 2. Ook superbacteriën (antibiotica resistent) die de urinewegen kunnen infecteren zoals de KPC (Klebsiella pneumoniae carbapenemase). Deze kan zowel longontsteking als urineweginfecties veroorzaken.
 3. Bacterie toename vanuit een verstoorde vaginale flora

Hoe komen bacteriën in de vrouwelijke urinewegen?

 • Korte plasbuis: Vrouwen hebben een vrij korte plasbuis die ook nog eens uitmond naast de anus. De weg die bacteriën vanuit de darm moeten afleggen naar de blaas is hierdoor vrij kort.
 • Te weinig drinken en plassen: Door regelmatig te plassen spoelen de bacteriën steeds weg en krijgen niet de kans om de blaas te bereiken. Als je te weinig plast lukt dat wel.
 • Vaginale flora: Als de vaginale flora optimaal is dan biedt dit een goede bescherming tegen bacteriën en schimmels. Maar raakt deze balans verstoord dan is er onvoldoende weerstand tegen bacteriën en schimmels.

De vaginale flora kan uit balans raken door:

 1. Ziekte, waardoor er verminderde weerstand is
 2. Geslachtsgemeenschap waardoor de vagina in aanraking komt met andere bacteriën. Dit komt vaak voor bij jonge vrouwen.
 3. Te veel met zeep wassen waardoor de zuurgraad negatief beïnvloed wordt
 4. Antibioticagebruik waardoor ook gunstige bacteriën doodgaan
 5. Hormonale veranderingen tijdens de overgang waardoor de vagina droger wordt en hierdoor minder weerstand biedt tegen bacteriën en schimmels.

Waar moet je alert op zijn?

Als je koorts en pijn in de rug krijgt dan heb je mogelijk een nierbekkenontsteking. Ga dan altijd naar de huisarts!

Wat kun je er zelf aan doen?

 • Voldoende drinken (minimaal 2 liter per dag)
 • Zorgen voor een optimale vaginale flora
 • Pro-biotica gebruiken voor betere darmflora. Van L. rhamnosus GG is aangetoond dat deze de incidentie van urineweginfecties vermindert bij inname als supplement.
 • Cranberry sap (puur) drinken of 400 mg / dag extract in pilvorm. Dit voorkomt dat de e-coli bacterie zich aan de urinewegen vasthecht.
 • D-Mannose. Dit supplement heeft een vergelijkbare werking als cranberry.
 • Berendruif (uva ursi) blijkt ook urineweginfecties te kunnen voorkomen en kan preventief ingenomen worden. Er zijn ook supplementen die een combinatie bevatten van cranberry, d-mannose en berendruif.*
 • Vitamine C supplement nemen. Vitamine C maakt de urine zuurder en bacteriën kunnen daar niet goed tegen.
 • Knoflook is sterk antibacterieel en dan vooral de rauwe knoflook. Knoflook is ook in pilvorm * te krijgen. Ondanks al deze adviezen kan de klacht toch heel hardnekkig blijven. Dan is het tijd voor een duurzamere aanpak met homeopathie.
 • Wil je meer weten, neem dan gerust contact op.
 • Je krijgt dan middelen die je acute klachten direct verlichten zoals branderig gevoel, pijn bij plassen, constante aandrang voelen, een onbestendig gevoel onder in de buik. En het belangrijkste: homeopathische middelen maken je basisconstitutie sterker, zodat de vicieuze cirkel van steeds terugkerende ontstekingen doorbroken wordt.
 • *Bij mij in de praktijk te verkrijgen

Homeopathie

Ondanks al deze adviezen kan de klacht toch heel hardnekkig blijven. Dan is het tijd voor een duurzamere aanpak zoals met homeopathie.

Je krijgt dan middelen die je acute klachten direct verlichten zoals branderig gevoel, pijn bij plassen, constante aandrang voelen, een onbestendig gevoel onder in de buik. En het belangrijkste: homeopathische middelen maken je basisconstitutie sterker, zodat de vicieuze cirkel van steeds terugkerende ontstekingen doorbroken wordt.

Wil je meer weten, neem dan gerust contact op.

Maart/april detox maanden

Ondanks de nachtvorst laten de eerste tekenen van het voorjaar zich al zien. De narcissen komen

Waarom EPD3 werkt

Veel mensen die het EPD3 programma hebben gevolgd gaan bewuster eten na het ervaren van de

Corona weer in opmars

 Ik hoop dat je ook genoten hebt van de relatieve rust in de zomer wat betreft

Corona Spreekuur

Corona Spreekuur Het Coronavirus neemt epidemische vormen aan. Het veroorzaakt een zware griep die voor zwakkere