Blaasontstekingen – wat kun je eraan doen?

Chronische blaasontsteking

Een vervelende klacht die in veel gevallen steeds maar terug blijft komen. Vooral vrouwen hebben er last van. Maar ook mannen kunnen blaasontsteking krijgen, dus mannen kunnen ook gewoon verder lezen. In dit artikeltje kom je te weten hoe dat komt en wat je er aan kunt doen.

De oorzaken
Bij mannen en vrouwen zijn de urinewegen verschillend aangelegd. Bij de man is de plasbuis (de buis die de urine van de blaas naar buiten voert) 20 cm en bij de vrouw maar 4 cm. De  schadelijke e-coli bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken hoeven bij vrouwen dus maar een hele korte weg af te leggen om bij de blaas te komen. Daarnaast ligt de uitgang van de plasbuis bij vrouwen veel dichter bij de uitgang van de darmen waar de e-coli bacteriën vandaan komen. Bij mannen is de oorzaak meestal door niet goed uit (kunnen) plassen door bijvoorbeeld een vergrote prostaat of een ontsteking van de prostaat.

Reguliere oplossing
De reguliere behandeling van een blaasontsteking is antibiotica. Meestal lost dat het probleem tijdelijk op. In veel gevallen echter blijft de ontsteking terugkomen en dan kun je je afvragen of antibiotica nog zin heeft.
Sterker nog, antibiotica kan de kwaal veel ernstiger maken. Misschien ken je het verhaal van Daphne Dekkers die een tijd heel ziek is geweest doordat antibiotica niet meer hielp tegen haar chronische blaasontsteking.  Zie het YouTube filmpje over haar voordracht tijdens de WHO conferentie over antibiotica resistentie. Zie link.  De bacteriën die de verschillende antibiotica kuren overleven worden namelijk steeds maar sterker en resistenter tegen antibiotica.

Wat kun je doen om blaasontsteking te voorkomen:
•Veeg ontlasting van voor naar achter af en nooit andersom
•Drink voldoende water voor het vrijen, zodat je daarna meteen kunt plassen en eventuele bacteriën uitgespoeld worden.
•Drink dagelijks 1,5 – 2 liter water en groene thee (koffie, zwarte thee, frisdranken of vruchtendranken tellen niet mee als vocht, omdat je hiermee niet je systeem doorspoelt)
•Houd plas niet te lang op en plas goed uit
•Neem meteen maatregelen als je een blaasontsteking voelt opkomen

Hoe herken je een blaasontsteking?
Heb je al eens een blaasontsteking gehad dan herken je de symptomen wel:

•Steeds aandrang om te plassen
•Een branderig gevoel bij het plassen
•Drukkende pijn onder in de buik of rug
•Troebele urine
•Vlokken of bloed in de urine
•Sterk ruikende urine

Als je koorts krijgt, dan heb je een fikse ontsteking te pakken, pas dan op dat de ontsteking niet doorzet naar het nierbekken. Je voelt dat o.a. aan pijn in de rug ter hoogte van de nieren.

NB: Vertrouw je het niet en heb je veel pijn en ook koorts, ga dan in ieder geval ook naar de huisarts om de urine te laten onderzoeken. Antibiotica is vaak geen duurzame oplossing maar soms toch noodzakelijk.

Wat kun je zelf doen?

•Veel water drinken en groene thee of brandnetelthee
•Vitamine C nemen 3 x 1000 mg per dag
•Extracten van Cranberry en D-mannose in poeder of capsules maken dat de e-coli bacteriën loslaten en weggespoeld kunnen worden. (Neem even contact op als je wilt weten welke je het beste kunt gebruiken). NB: cranberrysap uit de supermarkt bestaat vaak voor een groot deel uit appelsap en zal je niet helpen.
•Een tijdje probiotica nemen; het helpt je weerstand te verbeteren
•Een acuut homeopathisch middel gebruiken zodra je voelt dat een ontsteking opkomt. Het hangt af van de aard van de klachten, welke middelen aangewezen zijn. Ben je al onder behandeling dan krijg je het acute middel mee dat bij jouw klachten past zodat je het meteen kunt nemen zodra je een ontsteking voelt opkomen. In de meeste gevallen zet de ontsteking dan niet door.
•Daarnaast is een constitutionele homeopathische behandeling raadzaam om te zorgen dat je weerstand verbetert en de klacht niet steeds terug blijft komen.

Wil je meer informatie over wat ik voor jou kan doen, neem dan even contact op.

Maart/april detox maanden

Ondanks de nachtvorst laten de eerste tekenen van het voorjaar zich al zien. De narcissen komen

Waarom EPD3 werkt

Veel mensen die het EPD3 programma hebben gevolgd gaan bewuster eten na het ervaren van de

Corona weer in opmars

 Ik hoop dat je ook genoten hebt van de relatieve rust in de zomer wat betreft

Corona Spreekuur

Corona Spreekuur Het Coronavirus neemt epidemische vormen aan. Het veroorzaakt een zware griep die voor zwakkere