Hormonen en voeding
Wanneer de hormoonbalans ontregeld raakt, kunnen we daar flink last van hebben. Bijvoorbeeld meer irritatie, minder gevoel van plezier, verlaagd libido, trillerigheid, duizeligheid bij opstaan, meer zoetbehoefte, slaapproblemen, meer opvliegers bij vrouwen in de menopauze. Deze lijst is bij lange na niet compleet omdat hormonen echt op alle processen in ons lichaam invloed hebben.
Hormonen en bloedsuikerspiegel
Gelukkig kunt u met de juiste voeding een positieve invloed hebben op hormonen. Dat doet u via het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Deze heeft namelijk een sterke wisselwerking met de hormoonbalans. Als u bijvoorbeeld een periode veel spanning ervaart, verhoogt dit de cortisolspiegel. Hierdoor wordt er meer glucose vrijgemaakt en gaat de bloedsuikerspiegel èn de insulinespiegel omhoog. Uw lichaam komt dan in een vicieuze cirkel terecht: Door te hoge insulinespiegels worden lichaamscellen insulineresistent waardoor er te weinig glucose (=brandstof) in de cellen komt. Het lichaam vraagt dan om meer glucose. Dit maakt dat u meer trek krijgt in snelle suikers, waardoor de suikerspiegel flink gaat schommelen tussen pieken en dalen. En dat heeft weer een negatieve invloed op uw totale hormoonbalans. Zo is het cirkeltje rond. U kunt deze cirkel doorbreken door de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.
Houd uw bloedsuikerspiegel stabiel met de juiste voeding
Er zijn drie dingen die uw suikerspiegel stabiel houden:
1. Vezelrijke koolhydraten
Vezelrijke koolhydraten worden langzaam omgezet in glucose waardoor de suikerspiegel minder piekt en stabieler blijft. Dit zijn alle volkorenproducten, de meeste groenten, peulvruchten en vruchten. Eet u bijvoorbeeld een appel, eet die dan wel met schil, want daar zitten de meeste vezels in.
Snelle koolhydraten die de bloedsuikerspiegel ontregelen kunt u beter kunt vermijden. Dit zijn:
– alle soorten suikers (suiker, stroop, snoep, zoet beleg, vruchtensappen, frisdranken)
– lightproducten en zeroproducten (hoewel deze geen of weinig calorieën leveren, bevatten ze kunstmatige zoetstoffen die de stofwisseling ontregelen en de zoetbehoefte in stand houden.)
– alle geraffineerde meelproducten zoals wit meel, maismeel, aardappelmeel, pasta, witte rijst
– bepaalde vruchten zoals banaan, ananas, rozijnen en dadels
2. Alle eiwitrijke producten (zuivel, ei, vlees/vis, soja, peulvruchten, noten en zaden).
Door combinaties te maken met eiwitten worden ook de snelle koolhydraten langzamer. Let wel: Dit is geen excuus om de kipfilet op wit brood te eten i.p.v. volkoren brood, want we hebben de vezels uit volkoren graan hard nodig!
3. Regelmatig eten
Door regelmatig iets te eten blijft de suikerspiegel stabieler. Dus sla nooit een hoofdmaaltijd over en eet ’s ochtends en ’s middags een vezel- of eiwitrijk tussendoortje.
Recept voor een tussendoortje:
Deze haverkoeken smaken zoet maar houden de suikerspiegel stabiel door de vezels van de havermout en eiwitten van de hazelnoten:
Ingrediënten voor 10 st.
- 150 gr ongesuikerde vijgen
- 50 gr hazelnoten
- 150 gr havermout
- 40 gr agavesiroop (optioneel)
- 2 el olijfolie
- 2 el water
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 175 graden.
– Pureer de vijgen glad in een keukenmachine met 2 el water.
– Hak de noten grof.
– Meng de noten met de havermout en de vijgen in een kom.
– Voeg de agavesiroop (optioneel) en de olie toe en meng door elkaar.
– Neem een rechthoekige ovenschaal en bekleed deze met bakpapier.
– Verdeel het mengsel over de vorm en druk het goed aan.
– Bak de haverrepen in ongeveer 25-30 minuten af.
– Snij de koek in repen van ongeveer 2 cm.
Gepubliceerd in HM Magazine 2017