In de jaren 60/70 werd cholesterol voorgesteld als dikke vet klodders die een rioolbuis verstoppen. Deze vergelijking werd gemaakt om duidelijk te maken hoe cholesterol een bloedvat kan doen dichtslibben en daarmee een hartinfarct kan veroorzaken. Dit beeld heeft enorm bijgedragen aan de verkoop van cholesterolverlagers, maar klopt dat beeld wel?
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een lichaamseigen vettige stof die aangemaakt wordt door de lever als onze cellen daarom vragen. Dus we kunnen stellen dat we cholesterol nodig hebben. Zonder cholesterol kunnen er geen stress- en geslachtshormonen aangemaakt worden, kunnen celmembranen niet gerepareerd worden en kunnen de hersenen niet goed functioneren.
Wat aan cholesterol is dan zo slecht?
Als je ziet hoeveel mensen cholesterolverlagers voorgeschreven krijgen, kun je de indruk krijgen dat cholesterol slecht is. Maar cholesterol op zich is niet slecht. Cholesterol is onder andere reparatiemateriaal voor de binnenwand van de bloedvaten als daar een beschadiging is. Het cholesterol werkt dan als een pleister. Als er veel van die beschadigingen zijn dan kan het bloedvat vernauwd raken. Maar is cholesterol dan de oorzaak van vernauwde vaten? Nee, eigenlijk niet, want cholesterol is tenslotte slechts de pleister op de wond. De eigenlijke oorzaak is de wond zelf.
In een onderzoek in 2017 in Boston bleek dat bij 10.000 mensen, die na een hart infarct behandeld werden met een ontstekingsremmend medicijn, het risico op een tweede infarct aanzienlijk daalde. Cholesterolverlagers (statinen) daarentegen gaan niet de wondjes tegen, maar juist de celreparatie. Veel mensen ervaren hierdoor bijwerkingen van statinen zoals spierpijn en vermoeidheid.
Hoe ontstaan ontstekingen?
Chronische ontstekingen ontstaan vooral door leefstijlfactoren zoals stress, overgewicht, te weinig bewegen, roken en ongezonde voeding. Als het gaat om voeding, dan blijkt dat te hoge insulinewaarden in het bloed (hyperinsulinemie) en insulineresistentie de ontstekingswaarden in het bloed verhogen. Hyperinsulinemie is te herkennen aan de aanwezigheid van buikvet en leververvetting*. Een overmaat aan vetopslag bevordert eveneens ontstekingen. Naast ondersteuning met homeopathische middelen die ontstekingsneiging tegen kunnen gaan, kun je hier ook zelf veel aan doen. (NB: Bij 1 op de 400 mensen is er een erfelijke oorzaak van te hoge cholesterolwaarden. Bij deze mensen heeft voeding slechts een beperkte invloed).
Hier volgen wat tips:
- Eet veel meer plantaardige voeding: groenten, fruit, noten, zaden, bessen, paddenstoelen.
- Iedere dag een handje noten vermindert zelfs het risico op welvaartsziekten.
- Eet iedere dag een appel, dit houdt het cholesterol in toom.
- Eet niets met toegevoegde suikers (koekjes, repen, snacks, ontbijtgranen, frisdranken etc.)
- Eet zoveel mogelijk natuurlijk en vermijd koken uit pakjes
- Houd je aan de 12/3 regel, dus 12 uur vanaf de avond tot de ochtend niet eten en 3 uur voor het slapen gaan niet eten. Hierdoor wordt insulineresistentie tegen gegaan en kan je lichaam herstellen en hoeft het niet bezig te zijn met spijsvertering.
- Zorg voor een gezond gewicht ter voorkoming van leververvetting*.
*Leververvetting kan gemeten worden met de Bodyscanalyzer in mijn praktijk. Mensen die het EPD-3 programma volgen, kunnen de leververvetting bij iedere meting zien afnemen.
Wil je meer informatie over hoe je een gezonde leefstijl kunt integreren in je leven? Ik help je er graag bij. Heb je een vraag, neem dan gerust contact op.