Alle dagen heel druk
In deze drukke decembermaand kan iedereen het gevoel van druk zijn vast beamen. Maar kinderen en mensen met ADHD hebben het hele jaar door last van ‘drukte’.
Ik hoor mensen vaak zeggen dat er vroeger ook drukke kinderen waren, maar dat er nu meteen een stempel op gedrukt wordt. Natuurlijk waren er vroeger ook drukke kinderen. Maar de tijden waren echt anders. Er waren in ieder geval veel minder prikkels dan nu.
Onderzoek laat zien dat er in veel gevallen wel degelijk veranderingen zijn in de hersenen bij mensen met AD(H)D. Met name het dopaminesysteem (het beloningssysteem). Ze hebben sterkere prikkels nodig om een voldaan gevoel te krijgen en gaan actief op zoek naar prikkels. Rust en regelmaat is dan ook belangrijk voor mensen met ADHD om die behoefte tot rust te brengen.
Oorzaken van AD(H)D
Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van ADHD. De genen spelen een grote rol, maar ook de toestand tijdens de zwangerschap, zoals stressfactoren en mogelijk ook de blootstelling aan bepaalde giftige stoffen kunnen de kans op AD(H)D vergroten.
Ook blijkt de immuniteit een grote rol te spelen. Kinderen met ADHD hebben in hun eerste levensjaren geregeld last van allergieën. Met name allergie tegen koemelk, huisstofmijt en pollen komt vaak voor. ADHD gaat ook vaak samen met eczeem of astma. Dit duidt op een belangrijke rol van het immuunsysteem. En dat brengt ons bij de darmen, de plek waar het immuunsysteem afgesteld wordt tijdens de eerste jaren van ons leven. Borstvoeding is daarom ook een belangrijke start in ons leven, het versterkt het immuunsysteem en de darmflora.
Medicatie
De medicatie voor ADHD, zoals methylfenidaat (Ritalin, Concerta) en dexamfetamine, werkt eigenlijk opwekkend. Mensen zonder ADHD worden er hyper van. Maar bij mensen met ADHD werkt het juist kalmerend. De medicatie werkt in feite symptoom onderdrukkend. Dat kan soms een zegen zijn voor iemand met ADHD en haar/zijn omgeving. De medicatie geneest echter niet.
Volwassenen die medicatie nemen vertellen dat ze zich ook veel meer verdoofd voelen en niet bij hun eigen gevoel kunnen komen. In die zin onderdrukt de medicatie niet alleen symptomen maar ook iemands ‘eigenheid’. Kinderen zullen dit zelf niet zo onder woorden kunnen brengen. Het zijn dan de ouders die vertellen dat zij hun kind weer meer herkennen nadat de medicatie afgebouwd is.
Om deze reden en omdat de gevolgen op de lange termijn niet duidelijk zijn en er ook ernstige bijwerkingen kunnen optreden, gaan veel ouders en volwassen ADHD-ers op zoek naar alternatieve therapieën. De homeopathie is zo’n alternatief met effect zoals het verhaal van Tanja illustreert.
Tanja*
Tanja is 10 jaar en komt met haar moeder op consult. Ze klaagt erover dat het zo druk is in haar hoofd. Tanja is geboren via de keizersnee. Ze was een huilbaby en had last van lactose intolerantie, waar men pas later achter kwam. Ze heeft nu nog veel last van obstipatie.
Op school vindt de juf dat ze medicatie nodig heeft, maar Tanja’s moeder wil dit niet. Op school weten ze niet goed wat ze met Tanja aan moeten. De juf moet soms wel 10 keer een opdracht herhalen, maar het lijkt niet binnen te komen bij Tanja. Ze hoort het wel, maar kan er niets mee. Tanja vindt het veel te druk in de klas en kan daar niet meer tegen. Het liefste stopt ze haar oren dicht, want ze zegt dat er niets meer in haar hoofd bij kan. Ze heeft moeite met stilzitten in de klas. Als baby moest ze al ingebakerd worden omdat ze zo wild met armen en benen zwaaide in bed.
Thuis klaagt ze regelmatig over hoofdpijn en buikpijn. Tanja is bang in het donker en ze houdt niet van spiegels. Ze houdt wel heel veel van dieren (behalve spinnen) en neemt veel knuffels mee naar bed. Thuis is ze aanhankelijk, op school past ze zich aan andere kinderen aan.
De behandeling
Bij de homeopathische behandeling van Tanja kijk ik naar Tanja’s constitutie (haar eigenheid) en naar de specifieke klachten. Hier zoek ik de passende homeopathische middelen bij. Haar moeder houdt een dagboekje bij over hoe het met Tanja gaat, zodat we goed kunnen evalueren. Tanja reageert meteen goed op de homeopathische middelen en in de klas merken ze ook dat ze wat meer rust heeft. Ze is meer aanspreekbaar en toegankelijk. Ook de lichamelijke rust is toegenomen. Tanja heeft nog steeds moeilijkheden met opdrachten begrijpen. Maar omdat de juf ziet dat het wat beter gaat, neemt ze extra tijd voor Tanja. Dit geeft Tanja meer zelfvertrouwen en ze heeft minder buikpijn en hoofdpijn.
Omdat Tanja als baby lactose intolerantie had en nu last heeft van obstipatie spelen de darmen mogelijk ook een rol. De darmflora heeft invloed op de hersenen via de hersen-darm-as. Daarom ondersteunen we de darmflora met een geschikt probioticum.
De behandeling heeft een gunstig effect en dat geeft Tanja meer rust en ruimte om meer regie over haar gedrag te krijgen. Doordat het beter gaat wordt dit voor haar meer hanteerbaar en krijgt ze er zelf ook meer vertrouwen in. We blijven dit proces voorlopig ondersteunen met de homeopathische middelen.
PS: Homeopathie kan ook ingezet worden om het afbouwen van bijv. Ritalin te ondersteunen.
*In verband met privacy is een Tanja een fictieve naam.