Wake Up Call

De mensen die mij kennen weten dat ik heel zorgvuldig met mijn gezondheid om ga. Eigenlijk ben ik nooit ziek en ik was vastberaden om NOOIT in het ziekenhuis te belanden. Maar kennelijk heb ik dat toch niet voor het zeggen… Twee weken geleden werd ik in de nacht naar hemelvaart wakker van de pijn in mijn onderbuik. Nooit ergens pijn gehad en dan toch ineens dit. Mijn versie van dauwtrappen werd heel anders dan gepland… vroeg in de ochtend belandde ik op de eerste hulp en diezelfde avond ging ik onder het mes. Wat eerst een kijkoperatie zou worden om de ontstoken en geperforeerde blinde darm te verwijderen, werd uiteindelijk een volledige buikoperatie omdat er ook een stuk dikke darm ontstoken was. Dat stuk van de dikke darm werd weggehaald en opgestuurd voor nader onderzoek. Zo zat ik dus ineens aan de andere kant van de tafel en met spanning te wachten op de uitslag. Gelukkig was die goed, maar medisch gezien blijft het een raadsel waarom ik nooit last had, nooit koorts en dan toch zo’n ontsteking.

Stress

Ik denk dat ik het antwoord wel weet. Erfelijk gezien is in onze familie de darm een zwakke plek en de laatste tijd ben ik me steeds meer bewust geworden dat ik veel STRESS ervaar als ik het erg druk krijg en veel verschillende aandachtspunten heb. Ik was al begonnen met mijn agendaplanning aan te scherpen en vrijwillige nevenwerkzaamheden af te stoten, helaas net iets te laat! De ontsteking zal vast al een tijdje sluimerend aanwezig zijn geweest, want achteraf heb ik toch wel een aantal signalen gezien, al waren die heel subtiel.

Langdurige stress heeft een enorm nadelige invloed op je lichaam en vooral de darmen zijn heel gevoelig voor stress. Het hormoon dat de productie van stresshormonen stimuleert (CRF) beschadigt het darmslijmvlies. Daarnaast wordt een van de belangrijkste bouwstoffen voor het darmslijmvlies – l-glutamine – opgebruikt voor de aanmaak van stresshormonen. Dus enerzijds veroorzaakt stress meer tendens tot ontsteking in de darmen en anderzijds is het reparatiemateriaal voor het slijmvlies onvoldoende voorhanden. Wil je meer weten over de gevolgen van stress kijk dan eens naar dit plaatje: Wat doet stress.

Hoe is het nu?

Na de operatie heb ik meteen het homeopathische middel Bellis Perennis (de Arnica voor de buik) gebruikt om de inwendige wonden en de buikwond sneller te laten herstellen. Ondertussen ben ik het darmslijmvlies aan het opbouwen met een 16 weken durend darmherstelplan en neem ik homeopathische middelen voor de erfelijke belasting en ontstekingsneiging. En een goede vriendin heeft een meditatie-oefening voor me ingesproken om stress te verminderen en heling te bevorderen. Al met al gaat mijn herstel gelukkig voorspoedig en vanaf 1 juni verwacht ik weer aan de slag te gaan.

Maart/april detox maanden

Ondanks de nachtvorst laten de eerste tekenen van het voorjaar zich al zien. De narcissen komen

Waarom EPD3 werkt

Veel mensen die het EPD3 programma hebben gevolgd gaan bewuster eten na het ervaren van de

Corona weer in opmars

 Ik hoop dat je ook genoten hebt van de relatieve rust in de zomer wat betreft

Corona Spreekuur

Corona Spreekuur Het Coronavirus neemt epidemische vormen aan. Het veroorzaakt een zware griep die voor zwakkere