Penneweert Homeopathie & Voedingsadvies

Tips hoe jij gezond kan slapen

Gezonde slaap

Behoort u tot die mensen die maar heel weinig slaapuren nodig hebben en zich toch fit voelen? Dat kan, maar dan behoort u wel tot een minderheid. De meeste mensen hebben tussen de 7,5 en 8,5 uur slaap nodig per nacht. Hoewel we nog lang niet alles weten over de functie van slapen, is het een feit dat we 10 dagen zonder slaap niet overleven. We hebben onze slaapuren hard nodig om te kunnen herstellen van de dag.

 Slapeloosheid

Naar schatting heeft 1 op de 3 volwassen slaapproblemen. Slaapt u drie of meer nachten per week niet voldoende uren, dan kunt u stellen dat u last hebt van insomnia ofwel slapeloosheid. Er kunnen tal van oorzaken zijn, bijvoorbeeld slaapapneu, de overgang, rusteloze benen, stress of zorgen, chronische pijn of andere fysieke ongemakken. Wanneer de oorzaak bekend is dan is het, indien mogelijk, van belang om daar iets aan te doen. Helaas is er vaak geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Dan kunnen de volgende slaaptips helpen.

Stimulerende dranken vermijden

Het ligt voor de hand om twee uur voor het slapen gaan geen stimulerende stoffen zoals koffie, alcohol of zwarte thee te drinken. Alcohol helpt overigens wel bij het inslapen, maar verstoort het doorslapen. Met name verstoort het de REM slaap die zo belangrijk is voor herstel. U wordt dan wakker en kunt niet meer inslapen. Als u slaapproblemen heeft dan kan een ontspannende kruidenthee van melisse of kamille helpen bij het inslapen.

Slaap smoothie

Ook met voeding kunt u iets doen aan slapeloosheid. Om te kunnen slapen hebben we het slaaphormoon melatonine nodig. Dat wordt van nature aangemaakt onder invloed van het schemeren aan het einde van de dag. Bij het ouder worden neemt de melatonine productie echter af. Er zijn nog meer actoren die de melatonine productie kunnen verstoren, zoals chronische stress. Melatonine wordt via verschillende stappen aangemaakt uit tryptofaan, 5-HTP en serotonine en een bouwstoffen zoals B-vitaminen en de mineralen zink en magnesium. De slaap smoothie bevat alle ingrediënten voor een goede nachtrust en is nog lekker ook!

Recept slaap smoothie

1 Banaan (tryptofaan)

1 Kiwi (serotonine)

1 handje ontpitte kersen vers of uit een potje (melatonine)

1 eetlepel lijnzaad (zink, magnesium, B-vitaminen)

Voeg eventueel een klein beetje melk van kokos, haver, rijst of soja toe

 

Doe alle ingrediënten in een hoge kom en mix tot een smoothie met de staafmixer. Drink dit een paar uur voor het slapen gaan. TIP: lekker als toetje na het avondeten.

 

Ik wens u een goede nachtrust toe!

 

Gepubliceerd in HM Magazine 2018

 

Blog

Penneweert Homeopathie

Deventerstraat 130T
7321 CD Apeldoorn

T. 06-30055783
E. info@penneweerthomeopathie.nl

×