Hoe je slaapproblemen kunt voorkomen

Hoe je slaapproblemen kunt voorkomen

Lig jij ‘s nachts uren lang te woelen en voel je je klaar wakker? Lig je vaak te piekeren en voel je dat je gedachten in een kringetje ronddraaien? Of misschien heb je het gewoon erg warm en kun je daardoor niet slapen? Heb je moeite met wakker blijven op bepaalde momenten van de dag? Als je dit herkent kom je waarschijnlijk slaap tekort.

Slaap is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Als je slaapt herstelt je lichaam van alle invloeden van de dag.  Die herstelwerkzaamheden vergen veel energie. En omdat je ’s nachts niet eet (tenzij je slaapwandelt naar de koelkast…) haalt je lijf die energie uit je vetvoorraad. Zo kun je dus slapend slank worden.  Maar wat nu als je slecht slaapt? Dan herstel je niet goed van de dag en je verbrandt ook minder vet.

De volgende tips kunnen helpen voor een goede nachtrust

  1. Probeer regelmaat te krijgen in je dag en nachtritme door op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Als je je rond 10 uur ’s avonds slaperig gaat voelen, dan is dat misschien wel jouw bedtijd. Blijf je dan op, dan ga je weer over dat moment heen en ga je misschien naar bed terwijl je je klaar wakker voelt. Sta dan ook op wanneer je wakker wordt ’s ochtends en blijf niet liggen.
  2. Heb je moeite om in te slapen ga ’s avonds wat lezen of maak een wandeling voor het naar bed gaan. Ons lichaam bereidt zich voor op slaap als het donkerder wordt. Het slaaphormoon Melatonine komt dan vrij. Blijf je echter tot laat in de avond voor de TV zitten, dan wordt er minder Melatonine aangemaakt waardoor je mogelijk moeilijk in slaap valt.
  3. Drink geen alcohol of caffeïne houdende dranken voor het naar bed gaan. Deze dranken kunnen je slaap onderbreken. Bovendien heeft je lever de taak om je lichaam ’s nachts te ontgiften. Drink je alcohol vlak voor het naar bed gaan, dan is je lever vooral bezig met het afbreken van de alcohol. Drink liever ontspannende thee van kamille, citroenmelisse, salie of munt.
  4. Voel je je op de dag moe, dan kan een middagdutje je weer veel energie geven. Maar slaap dan niet langer dan een half uurtje. Het blijkt dat als je overdag langer slaapt dit een nadelige invloed heeft op je nachtrust.
  5. Zorg dat je niet met een te volle buik of met honger naar bed gaat. Als je teveel eet voordat je naar bed gaat, dan kun je in gewicht aankomen. Honger is ook stress voor je lichaam, dus ga ook niet met een hongergevoel slapen.
  6. Beweeg voldoende op de dag. Bewegen houdt je bloedsomloop in beweging zodat het bloed op alle plekken doorstroomt. Bewegen is goed voor je verbranding en het helpt bij een positieve gemoedstoestand. Heb je voldoende bewogen, dan is je lichaam ’s nachts ook toe aan een gezonde nachtrust. Je kunt voor het slapen wat ontspanningsoefeningen doen zoals Yoga, waardoor je geest tot rust komt.
  7. Homeopathische middelen kunnen je helpen de oorzaak van het slaapprobleem aan te pakken, zodat je weer aan je broodnodige nachtrust toekomt.

Als er geen directe aanleiding is voor je slaapprobleem, dan is het goed om eens te onderzoeken waardoor het komt. Heb je veel stress, ben je een piekeraar of heb je last van opvliegers ‘s nachts? Het kunnen allemaal aanleidingen zijn waardoor je slecht slaapt.

Homeopathische middelen kunnen je helpen de oorzaak van het slaapprobleem aan te pakken, zodat je weer aan je broodnodige nachtrust toekomt.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, voel je vrij om contact op te nemen.

Ik wens je een heerlijke gezonde slaap toe.

Maart/april detox maanden

Ondanks de nachtvorst laten de eerste tekenen van het voorjaar zich al zien. De narcissen komen

Waarom EPD3 werkt

Veel mensen die het EPD3 programma hebben gevolgd gaan bewuster eten na het ervaren van de

Corona weer in opmars

 Ik hoop dat je ook genoten hebt van de relatieve rust in de zomer wat betreft

Corona Spreekuur

Corona Spreekuur Het Coronavirus neemt epidemische vormen aan. Het veroorzaakt een zware griep die voor zwakkere