was successfully added to your cart.

Voel je je vermoeid?  Ga bewegen!

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze of te moe zijn als ze thuis komen van het werk of geen tijd hebben. Maar hoe raar het ook klinkt: je wordt minder moe, juíst door te bewegen. Bewegen is goed voor je lijf èn voor je hoofd!

Bewegen helpt je echt om je minder moe te voelen! Onderzoeken laten zien dat zowel gezonde als zieke mensen vitaler worden door meer te bewegen. De wetenschappers ontdekten ook dat bewegen beter tegen de moeheid werkte dan het gebruik van middelen die het gebrek aan energie moest elimineren!

Hoeveel moet je dan bewegen volgens dat onderzoek?

Iedere vorm van matige beweging zorgde voor minder moeheid en meer energie:

  • Gezonde mensen deden dagelijkse wandelingen van dertig minuten tot een uur.
  • Zieke mensen verdeelden de wandeltijd soms in twaalf keer vijf minuten of zesmaal 10 minuten. Andere beoefenden yoga of deden strekoefeningen.

Zelf heb ik na een drukke dag ook niet veel zin om te sporten. Daarom ga ik vroeg in de ochtend een rondje hardlopen, dan heb ik dat maar vast gehad. Als ik thuis kom van mijn werk dan herinnert onze hond me eraan om even de benen te strekken en doen we een flink rondje door het bos. Dan is meteen mijn hoofd weer leeg en kan ik alle dingen van de dag loslaten.

Nog meer TIPS om vermoeidheid aan te pakken:

  • Zorg voor voldoende ontspanning. Ongezonde spanningen en stress maken dat je moe voelt.
  • Eet voeding waarin voldoende voedingsstoffen zitten, dus vooral veel groenten en fruit. Vermijd junkfood en suikers en neem eventueel extra magnesium, omega en vitamine D3.
  • Slaap 7-9 uur per etmaal. Veel mensen slapen gemiddeld negentig minuten te weinig. Maar slaap ook niet teveel, want ook daar wordt je moe van.
  • Drink iedere 90 minuten een glas water, want ook door uitdroging kun je vermoeid raken.
  • En maak die dagelijkse wandeling van 30 tot 45 minuten in de natuur of in een park. Het zuivert de longen en vult je lichaam met zuurstof waardoor je meer energie krijgt.

NB: Twijfel je of er niet een medische oorzaak is voor je vermoeidheid, zoals diabetes, bloedarmoede, trage schildklier of leverproblemen, laat je dan hierop onderzoeken. Dat neemt echter niet weg dat bovenstaande adviezen ook dan kunnen bijdragen aan meer vitaliteit.

Dus, ga lekker bewegen en zuig je longen vol in de frisse buitenlucht!

Veel plezier alvast,

Hester Penneweert

 

×