Ouderen en risico op ondervoeding

Bij het ouder worden verandert ons lijf. Dat is bijvoorbeeld te merken aan het afnemen van de kwaliteit van de zintuigen. Hierdoor ontvangen we minder prikkels van buitenaf en gaan we ons meer op onze binnenwereld richten, wat ook bij het proces van ouder worden hoort.

Doordat de smaak en het reukvermogen minder wordt, neemt ook de interesse in eten af met het risico van ondervoeding. Vooral ouderen in verzorgingstehuizen krijgen maaltijden voorgezet die elders worden bereid. De in maaltijddozen geserveerde maaltijden kunnen vrij vlak zijn qua smaak. En doordat niet op locatie wordt gekookt, mist men de prikkelend geuren uit de keuken die de spijsverteringsorganen en de zin in eten in werking zetten. Daarom komt ondervoeding bij ouderen in verzorgingstehuizen vaker voor dan bij thuiswonende ouderen die thuiszorg krijgen. Ook bestaat er een risico op uitdroging omdat ook het dorstgevoel afneemt.

Hoe weet je of iemand ondervoed is?

Er is een handige tool ontwikkeld (de Snaq beslisboom) om dat te bepalen. De criteria zijn: in 6 maanden meer dan 4 kilo afvallen, een bovenarmomtrek van minder dan 25 cm, weinig eetlust, geen trap kunnen lopen zonder ademnood. Gezien deze criteria zal bij iemand die overgewicht heeft ondervoeding niet zo snel opvallen. Maar ook dan kan men ondervoed zijn als het voedingspatroon te eenzijdig is. Let daarom ook op de symptomen van ondervoeding: vermoeidheid, vergeetachtigheid, duizeligheid, droge huid en dof haar, slechte wondheling, kortademigheid, somberheid. En bij uitdroging zijn de symptomen een droge mond, hoofdpijn, misselijkheid, holle ogen, verwarring.

Vaak denken we dat deze symptomen te wijten zijn aan het ouder worden. En dat is ook meteen de valkuil. Want symptomen als vergeetachtigheid en verwardheid kunnen lijken op beginnende dementie, terwijl deze persoon misschien ondervoed of uitgedroogd is.

Hoe kun je ondervoeding voorkomen?

Als de smaak, de eetlust en het dorstgevoel afgenomen is dan is het dus belangrijk om voldoende voedingsstoffen en vocht te binnen te krijgen. Met een goed gevulde soep kunnen we twee vliegen in een klap slaan. De soep moet dan wel uit voldoende groenten en vezels bestaan.

Opkikker groentesoep

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 bosuitjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 wortels
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blaadjes paksoi of handje spinazie
  • 250 gram broccoliroosjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1,5 liter water
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 4 eetlepels fijngehakte peterselie


Bereiding:

Snijd alle groenten in plakjes of reepjes en de broccoli in kleine roosjes. Fruit het uitje, de bosuitjes, bleekselderij, wortels, courgettes en knoflook in de olijfolie. Voeg 1,5 liter water en de bouillontabletten toe en breng alles aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken. Voeg de broccoli en de reepjes paksoi toe en laat nog 5 minuten doorkoken. Doe als laatste de peterselie erdoor. Laat de soep nog even nagaren en voeg eventueel peper en andere smaakmakers toe. TIP: voor een meer vullende soep kun je kopje gekookte (zilvervlies)rijst toevoegen. Bij kauwproblemen kan de soep ook met de staafmixer gepureerd worden.

Bron: Een leven lang fit

Gepubliceerd in HM Magazine 2018

Maart/april detox maanden

Ondanks de nachtvorst laten de eerste tekenen van het voorjaar zich al zien. De narcissen komen

Waarom EPD3 werkt

Veel mensen die het EPD3 programma hebben gevolgd gaan bewuster eten na het ervaren van de

Corona weer in opmars

 Ik hoop dat je ook genoten hebt van de relatieve rust in de zomer wat betreft

Corona Spreekuur

Corona Spreekuur Het Coronavirus neemt epidemische vormen aan. Het veroorzaakt een zware griep die voor zwakkere